Aronia melanocarpa
Jest to krzew o małych wymaganiach glebowych oraz dużej sile wzrostu. Dorasta do 2,5 m wysokości i 2 m szerokości tworząc rozłożystą koronę. Kwitnie w maju, co jest widoczne poprzez gęsto pojawiające się drobne kwiatuszki barwy białej. Potrafi już w 3 roku po posadzeniu wydać dość spore plony w postaci bardzo ciemnych jagód z lekko szarawym nalotem zebranych w baldachogrona. Mają cierpkawy smak z delikatną nutą słodyczy. Z tego powodu raczej nie spożywa się ich bezpośrednio, lecz wykorzystuje do wszelkiego rodzaju przetworów. Doskonale nadają się na soki i dżemy, które zabarwiają na niezwykle piękny, purpurowy kolor. Owoce aronii są gotowe do zbioru pod koniec września. Wykazują właściwości lecznicze poprawiające pracę serca, zapobiegające utlenianiu się cholesterolu oraz szkodliwemu działaniu wolnych rodników. Świetnie wpływają na poprawę metabolizmu ułatwiając przemianę materii oraz regulując gospodarkę tłuszczową. Jest to roślina łatwa w uprawie i wydająca owoce zasobne w mnóstwo witamin.
Dostępność: pojemnik 2L