Będąca kuzynką brzoskwini i moreli roślina należy do najbardziej poszukiwanych w ostatnich latach. Podstawowym czynnikiem odróżniającym wymienione gatunki jest gładka, a nieomszona skórka, występująca u nektaryny. Do niedawna jej owoce wydawały się egzotyczne i kusiły jedynie z półek sklepowych, na szczęście taki stan należy do przeszłości i każdy z nas może je mieć u siebie w ogrodzie.
Drzewko wykazuje dużą siłę wzrostu, plonuje bardzo obficie w okresie od sierpnia do października w zależności od odmiany. Rodzi duże, owalne owoce z jasnoczerwonym, rozległym rumieńcem. Ich miąższ jest zwarty, bardzo smaczny, doskonale odchodzi od pestki.
Nektaryna preferuje miejsca ciepłe i osłonięte od wiatru. Nie wymaga wiele uwagi w sensie uprawy. Przed zimą, w pierwszych latach po posadzeniu, warto ją okryć grubą warstwą liści.
Owoce najchętniej spożywane są w formie surowej, ale nie tylko. Coraz częściej na stołach pojawiają się również niezwykle aromatyczne dżemy, konfitury czy galaretki.