Drzewko brzoskwini może osiągnąć kilka metrów wysokości. Jest stosunkowo proste w uprawie, jedynym kłopotem są wiosenne przymrozki, które w razie wystąpienia mogą uszkodzić roślinę i wpłynąć na zmniejszenie plonów. Dla brzoskwini warto zatem wybrać miejsce intensywnie nasłonecznione i najlepiej osłonięte od wiatru. Do najpopularniejszych odmian należą "Inka", "Reliance" i "Velvet". Ciekawą propozycją jest również odmiana o interesujących, spłaszczonych owocach o nazwie "Saturn".
Słodkie, bardzo soczyste, kruche i delikatne to tylko niektóre cechy tych pysznych owoców. Pojawiają się w sierpniu i w zależności od odmiany dojrzewają aż do końca października. Mają charakterystyczną, omszoną skórkę i bardzo ciepłą żółto-różową barwę. Wykazują wiele właściwości prozdrowotnych:
- ze względu na dużą zawartość wody wspomagają nerki i układ moczowy
- mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu mogą być spożywane przez osoby chore na cukrzycę
- zawierają szereg witamin i minerałów
- są wskazane do spożycia dla osób z nadciśnieniem i dużym poziomem cholesterolu