Dereń jadalny to duże drzewko lub krzew, którego owoce, a ściślej mówiąc, ich nieocenione, korzystnie wpływające na organizm ludzki właściwości, znane są od lat. Występuje w formie szczepionej, bądź tzw. "dzikiej". Nasze gospodarstwo specjalizuje się w produkcji szczepionych odmian tych coraz bardziej popularnych roślin. Dysponujemy szerokim wachlarzem nie tylko polskich, ale również ukraińskich i austriackich gatunków. Krzew nieszczepiony owocuje bardzo późno, po 6-8 latach od posadzenia, natomiast dereń odmianowy o wiele szybciej, po 2-3 latach od zaszczepienia.
Owoce mogą mieć różny zarówno kształt (gruszkowy lub jabłkowy) jak i barwę (bordowa, czerwona lub żółta). Dojrzewają od końca sierpnia aż do pierwszych przymrozków.
Dereń jadalny toleruje niemalże wszystkie rodzaje gleb, dobrze rośnie w miejscu jasnym, widnym, ale nie zaszkodzi mu również półcień. Wykazuje dużą mrozoodporność i jest rośliną długowieczną. Owoce można spożywać na surowo, choć są trochę cierpkie, najczęściej jednak wykorzystuje się je do produkcji dżemów, marmolad czy nalewek. Zawierają szereg witamin i licznych właściwości prozdrowotnych.