Aronia melanocarpa
Jest to drzewko szczepione na wysokości 50-60 cm. Jego korona równomiernie się rozrasta, a na końcach pędów w maju pojawiają się kwiatostany zlepione w baldachogrona. To z nich w 90 % pod koniec września wyrastają owoce, o prawie czarnym kolorze z delikatnym szarawym nalotem. Wykazują one różne właściwości lecznicze m.in poprawiają pracę serca, zapobiegają utlenianiu się cholesterolu oraz szkodliwemu działaniu wolnych rodników. Świetnie wpływają na poprawę metabolizmu, ułatwiając przemianę materii i regulując przy tym gospodarkę tłuszczową. Aronia jest wykorzystywana do przetwórstwa na nalewki, wina, dżemy i soki, które dzięki barwnikom w niej zawartym osiągają piękny purpurowy kolor. Roślina ta ma małe wymagania jeśli chodzi o podłoże glebowe, dobrze przystosowuje się do różnych warunków. Preferuje stanowiska nasłonecznione.
Dostępność: pojemnik 4L