Morus alba
Roślina od wieków znana z właściwości leczniczych, której ojczyzną są Chiny. Drzewo w formie krzewiastej o szeroko rozłożystym pokroju, dorastające nawet do 20 m. Dosyć wiotkie gałęzie, pozwalają na dowolne formowanie drzewa poprzez jego przycinanie. Jest to roślina, którą można również stosować na żywopłoty, lecz wtedy nie wydaje owoców. Jej liście o sercowatym kształcie z ząbkowaną linią brzegową mocno osłaniają gałęzie, zmieniając przy tym barwę na jesieni z zielonej na żółtą. Owoc dojrzewa pod koniec lipca, po czym szybko opada. Jest mdły o delikatnie słodko-kwaśnym smaku. Jego cenne składniki wykorzystywane w lecznictwie mają bardzo szerokie zastosowanie. Działa przeciwcukrzycowo, obniża gorączkę oraz likwiduje kaszel, dodatkowo działa przeczyszczająco. W lecznictwie wykorzystywane są wszystkie elementy tej rośliny, liście, kora oraz korzeń. Owoce morwy są doskonałym surowcem z których można pozyskać różnorodne produkty, np. syropy, konfitury, nalewki. Syrop działa przeciwzapalnie na tkanki kostne i okołostawowe. Herbatka z liści działa na zmniejszenie wchłaniania cukrów do organizmu, wspomaga odchudzanie oraz stabilizuje poziom cholesterolu. Kora z drzewa służy jako środek moczopędny, natomiast kora z korzeni jest wykorzystywana do leczenia nadciśnienia.