Vaccinium corymbosum "Duke"
Odmiana o nadzwyczaj silnym wzroście, dorasta do 1,8 m wysokości, tworząc przy tym liczne, wzniesione pędy. Na nich bardzo obficie uwydatniają się średniej wielkości owoce zebrane w dość luźne grona. Mają kształt kulisty, nieco spłaszczony przy szypułce i ciemnogranatowy odcień z delikatnym nalotem barwy niebieskiej. Ich smak nabiera wyrazistości po schłodzeniu, wtedy także stają się bardziej aromatyczne. Najczęściej są stosowane do deserów, ale znakomicie się nadają do mrożenia i na przetwory. Zaleca się ich spożywanie przez kobiety w ciąży, gdyż składniki kwasu foliowego w nich zawarte zapobiegają wadom rozwojowym układu nerwowego noworodków. Dojrzewanie owoców rozpoczyna się w drugiej połowie lipca. Jest to krzew o małej wrażliwości na choroby, potrzebujący do prawidłowego rozwoju zakwaszonych gleb oraz stałej wilgotności.
Dostępność: pojemnik 2L